AleidLand.nl

Darwinstraat 41
2571 DG Den Haag
aleid.landeweerd[at]hccnet.nl
T 070 3461018
M 06 301 44 028

Beeldige informatie

Uitgeverij Gestalten lanceerde in oktober een nieuw boek; ‘Visual Journalism, visuals from the Wold’s Best Newsrooms and Designers’. Een boek met geschiedenis en overzicht van infographics uit National Geographic en kranten. Met 19 uitgebreide artikelen over meesters en talenten uit het infographics vak. Verder bevat het boek grote platen waar met nauwkeurige precisie o.a. wetenschappelijke, biologische, technische en geografische informatie in illustraties worden uitgelegd. Opvallend is de kalligrafische krul-infographic over 12 voetbaltransfers gemaakt door Jan Schwochow. Uit de krullen kun je drie factoren aflezen; club, land en waarde. Hoe dikker de lijn, hoe meer geld er werd betaald. Zelfs geografische afstand en richting van de transfer carrière van de topvoetballer is vastgelegd in die ene krul.
Als je er de tijd voor neemt blijkt de infographic van een concert van Shakira hilarisch grappig. Op de tijdlijn van het concert kun je in beeld alle kostuumwisselingen, instrumenten, interacties met publiek, flitsexplosies en zelfs gegevens van de applausmeter aflezen.
Voor grafisch prettig leesbare data is het lekker puzzelen over de ‘Unprovoked Shark Attacks 1912-2012’ van Richard Johnson. Je kan zelf conclusies trekken. Net zoals zijn infographics over wapenbezit en rampen in de transportwereld.
Soms worden infographics verweven met opinie. Na de restyling van Argentijnse krant La Nacion kreeg Florencia Abd een inmiddels onmisbare plek om d.m.v. beeld data én opinie te laten zien. Ook Jaime Serra combineert data en opinie in Catalaanse krant La Vanguardia met een infographic collumn. Hij varieert met collage, fotografie, bijschriften en data typografie.
Giorgia Lupi en Stefanie Posavec vinden dat data meer het menselijke element moet laten zien; data humanisme. Subjectieve perspectieven, dagelijks leven vastgelegd met viltstift en pen krabbels.
Vaste gast van het jaarlijkse infographics congres in Nederland John Grimwade komt in dit boek ook uitgebreid aan het woord en in beeld.
Op 1 februari 2018 vind een nieuw evenement op infographic gebied plaats in De Ontwerpfabriek van Cibap in Zwolle: Symposium ‘Grafisch en Wetenschap’. Ik kijk er naar uit!

 

Share Post :

More Posts

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.