AleidLand.nl

Darwinstraat 41
2571 DG Den Haag
aleid.landeweerd[at]hccnet.nl
T 070 3461018
M 06 301 44 028

Rolmodel in stijl

Jackie Ormes (1911 -1986) was de eerste vrouwelijke African American cartoonist. Ze gaf in de jaren ’30, ’40 en ’50 met haar cartoons een nieuw gezicht aan de zwarte kranten in de Verenigde Staten. Haar hoofdpersonages; de zussen Patty-Jo ‘n’ Ginger en Torchy Brown waren vrouwelijk, zelfverzekerd en spitsvondig. Door haar strips gingen stereotypen uit de reguliere pers op de schop. Jackies tekenpen was haar wapen om misstanden in de maatschappij aan te kaarten. Milieuvervuiling, racisme, seksisme en geweld tegen vrouwen; Gingers kleine zus Patty-Jo prikte precies op de zere plek met haar spontane uitspraken. De cartoon reeks ‘Patty-Jo ‘n’ Ginger’ liep van 1945 tot 1956 in de Pittsburgh Courier. In 1947 werd een Patty-Jo pop in productie genomen. Het was de eerste Amerikaanse gekleurde pop. De kleurenstrip over personage Torchy Brown gold als een stijlgids voor de moderne vrouw. De papieren uitknip/aankleed pop Torchy’s Togs werd geregeld toegevoegd aan de strip. Jackie Ormes leverde inspirerende rolmodellen met haar vrouwelijke personages. In 2008 verscheen een boek over haar; ‘Jackie Ormes: The First African American Woman Cartoonist’.

Share Post :

More Posts

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.