AleidLand.nl

Darwinstraat 41
2571 DG Den Haag
aleid.landeweerd[at]hccnet.nl
T 070 3461018
M 06 301 44 028

Flair en lef uit Polen

Van de Poolse illustrator Janusz Grabianski (1929-1976) zijn in Nederland in de jaren ’60 en ’70 weinig kinderboeken uitgegeven. In Finland, Denemarken, Duitsland, Spanje, Engeland, USA en natuurlijk Polen heb je grote kans om z’n prijswinnende boeken tegen te komen op een boekenmarkt. Zijn illustraties zijn trefzeker met vakmanschap en lef geschilderd. Het meest bekend zijn z’n sprookjesboeken en de boeken met verhalen over dieren. Met veel flair mixt hij sprookjesfiguren en realistische dieren bij de verhalen. Z’n 1001-nacht illustraties zijn weelderig van kleur en de dierenboeken staan bol van expressief geschilderde beesten die over de pagina’s dartelen. Op mijn boekenplank staat ‘Het grote boek over vriendschap met dieren’ dat An Rutgers van der Loeff bewerkte voor Nederland en werd uitgegeven door Ploegsma in 1966. Het is een feest om dat door te bladeren. Voor kinderboeken werkte Grabianski vooral samen met Oostenrijkse uitgeverij Carl Ueberreuter Verlag. Daarnaast illustreerde hij ook covers voor romans, affiches, reclames voor modehuizen, auto’s, en de Poolse luchtvaartmaatschappij. Lees ook mijn eerdere blog over de artistieke Poolse illustratie-traditie.

Share Post :

More Posts

1 Comment

  • F. Markestein
    3 december 2018 at 15:39 

    In Nederland zijn in de jaren ’60 en ’70 van Grabianski uitgegeven De sprookjes van Grimm, Andersen, Perrault, Hauff, 1001 nacht, Shakespeare, allemaal bij Elsevier, en verder staat me bij een Kinderbijbel waarvan ik de uitgever niet meer weet. En waarschijnlijk nog wel wat meer want Grabianski was in die periode enorm populair, ook in dit land. Vooral de sprookjesboeken werden regelmatig herdrukt, als jeugdbibliothecaresse raakte ik er op den duur op uitgekeken. Maar terugkijkend ben ik in ieder geval me u eens dat zijn illustraties heel aantrekkelijke, kleurige boeken opleverden. Als u Nederlandstalige uitgaven van zijn werk zoekt, kijk eens bij antiqbook.nl of bij boekwinkeltjes.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.