AleidLand.nl

Darwinstraat 41
2571 DG Den Haag
aleid.landeweerd[at]hccnet.nl
T 070 3461018
M 06 301 44 028

Het onbewaakte moment

In juni 2018 zag ik de tentoonstelling van Belgische kunstenaar Ronny Delrue in het Drawing Centre Diepenheim. Zijn werk vormt een eindeloze stroom aan tekeningen. Alsof hij alle gedachten, gevoelens, herinneringen en sensaties opnieuw wil ordenen en archiveren met zijn werk. Hij denkt op papier en vertelt in een getekende taal een reisverslag of heeft een beeldende briefwisselingen met andere kunstenaars. Hij onderzoekt de gecontroleerde ongecontroleerdheid bij het tekenen. In z’n boek ’Het onbewaakte moment’ (2011) interviewt hij zes iconen uit de Vlaamse kunstwereld over controleverlies bij het tekenen. Wanneer wordt een losse krabbel een sterk verhaal? In een onbewaakt moment? Het onderzoek en de inspirerende gesprekken gaan over de drang van het maken, binnen welk kader iets ontstaat, kantelmomenten, inzichten, controle en de rol van toeval. Afgelopen maanden werd zijn beeldende correspondentie met kunstenaars over de hele wereld tentoongesteld in S.M.A.K. Gent. In een langdurig onderzoek onder de titel ’Drawing is Thinking, Thinking is Moving’ werkt hij samen met diverse kunstinstellingen in NL en België. Op de website van recto verso magazine kun je een interview met hem lezen.
(foto 1: van website Drawing Centre Diepenheim)

Het Drawing Centre Diepenheim richt zich specifiek op de presentatie van hedendaagse en actuele tekenkunst. Tekenen als eerste schakel tussen denken en handelen. Dit centrum voor tekenkunst is een belangrijke aanvulling op het landelijke aanbod in Nederland. Op dit moment wordt het gebouw gerenoveerd, maar in de zomer van 2020 gaat het centrum weer open. Aanrader!

Share Post :

More Posts

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.